Seuran toiminta

Metsästysmuodot

Särkän Erä ry:n metsästysalueella noudatetaan valtakunnallisia Riistakeskuksen määrittelemiä metsästysaikoja kaiken metsästyksen suhteen.

http://riista.fi/riistahallinto/alueet-ja-toimipisteet/pohjois-savo/

www.riista.fi

            

PIENRIISTA

Metsäkanalintukanta kokonaisuudessaan on ollut mukavasti kasvussa viime vuosina Särkän Erä ry:n alueella. Myönteisenä huomiona on, että riekkokanta on vahvistunut sekä metsokanta on hyvä.

Majavaa esiintyy myös alueella ja sitä metsästetään kohtalaisen innokkaasti.

Jänisjahtia harjoitetaan alueella ahkerasti ja metsästysalueen erityisen hyvä jäniskanta antaa siihen hyvät puitteet.

                                 

HIRVENMETSÄSTYS

Särkän Erän hirviseurueeseen kuuluu noin 10 jäsentä, hieman vaihdellen vuosittain. Hirviseurueen jahtipäällikkönä on toiminut Jarmo Väisänen.

Hirvikanta alueella on ollut viime vuosina hyvä. Hirvenmetsästystä toteutetaan yhdistettynä passi + koirametsästyksenä. Edustettuina ovat norjanharmaahirvikoirat, jämtlannin pystykorva ja karjalankarhukoira.

Särkän Erä ry:n hirviseurue kuuluu yhtenä porukkana hirvilupien Juha Willmanin yhteislupa-alueeseen, jonka muodostaa seitsemän hirviseuruetta.

Hirviseurueeseen ilmoittautuminen, katso osio "hirvijaosto".

Särkän Erä ry järjestää syksyisin maanvuokraajille, alueella asuville sekä seuran jäsenille hirvipeijaiset. Ajankohdasta ilmoitetaan erikseen kotisivuilla sekä paikallislehti Pitäjäläisessä.

        

      

Sarin ensimmäisen hirvenkaato lokakuussa 2011, Hepolammin lähettyvillä Lojeikossa, uroshirvi.

 

PIEN- JA SUURPEDOT

Ilvesjahtia on toteutettu yhteislupa-alueella ja sittemmin koko Rautavaaran kunnan käsittävällä yhdellä luvalla jo useamman vuoden ajan. Kuvassa esimerkkinä luvan mukainen yksi ilves vuodelta 2013, joka on onnistuttu kaatamaan Kestinmäentien varresta. Ilves oli hyväkokoinen, paino 21kg, kuva alhaalla.

       

Helmikuun alussa 2014 saaliiksi saatiin kirkonkylän alueelta yksi "pihailves", joka oli vieläkin suurempi kokoinen, 23,5kg. Ilveksen kaatajana oli Jaakko Koistinen, alakuvassa ilveksen vierellä oikealla. Metsästyskautena 2013 - 2014 ilveksen pyyntilupia oli myönnetty yhteensä kolme. Loput kaksi ilvestä saatiin Suojärven Erän ja Pirttipuron Erän alueelta.

Ilvesjahtiin 3.2.14 osallistui parisenkymmentä metsästäjää eri metsästysseuroista sekä ilveksen etsintään ja ajoon innostunut ajokoira omistajansa Pertti Väisäsen kanssa, kuvassa mukana.

        

 

Kenneltoimintaa

on esitetty talvikokouksessa kehitettäväksi Särkän Erälle. Ajatusta on vasta alettu herättelemään toimintamuodoksi. Ohessa linkki, jonka kautta voi tutustua Särkän Eräläisen omaan kenneltoimintaan.

http://www.karkkarinnan.com

 

Talkoo- ja muu toiminta

Talkootoimintaa seuralla on liittyen riistanhoitotyöhön ja hirvenmetsästykseen sekä virkistysalueiden ylläpitoon mm. polttopuiden tekoon.

    

Ammuntapäivä järjestetään kesäisin Rautavaaran Erämiehet ry:n ampumaradalla. Riistanhoitoyhdistys järjestää lisäksi loppukesäisin ammuntakilpailut. Näiden tarkoituksena on parantaa ja ylläpitää metsästysammuntataitoa.

www.riistaweb.riista.fi

 

Pilkkikilpailut järjestetään kevättalvisin ja se kokoaa mukavasti seuran jäseniä yhteen.

Särkän Erä ry osallistuu myös kohtalaisen aktiivisesti talkootoimintaan rautavaaralaisten yhdistysten pyynnöstä. Tällä toiminnalla saadaan kerättyä hieman varoja seuralle.

            

Talkoista, kokouksista ja muista Särkän Erä ryn:n tapahtumista tiedotetaan jäsentiedotteella, paikallislehti Pitäjäläisessä sekä seuran kotisivuilla.

www.pitajalalainen.fi                               

 

KUISTINSUON KOTA

Kuistinsuon Kota sijaitsee Särkän Erä ry:n keskeisellä metsästysaueella Kustinsuon laidalla.

Kota on tarkoitettu seuran jäsenten ja alueella asuvien virkistyskäyttöön erä- ja luontoreissuilla. Siellä voi pysähtyä keitttelemään nokipannukahvit tai vaikka paistella makkarat esim. hiihtolenkillä.

             

                        

 

 

YHTEYSTIEDOT

Särkän Erä ry

Puheenjohtaja

 

Jarmo Väisänen

Väisäsen Rantatie 46

73900 Rautavaara

 

puh. 0505861054

e-mail:

jarmo1.vaisanen

@elisanet.fi